15.9.2015

Sinuakin tarvitaan-#STOP - Palkansaajien mielenosoitus Helsingin Rautatientorilla perjantaina 18.9. klo 11


SAK:n, Akavan ja STTK:n liittojen jäsenet osoittavat mieltään Helsingin Rautatientorilla ensi perjantaina. Mielenosoituksella puolustetaan työmarkkinajärjestöjen vapaata oikeutta sopia työ- ja virkaehtosopimuksista sekä vastustetaan hallituksen yksipuolisia päätöksiä heikentää palkansaajien työehtoja.
Keskusjärjestö SAK on myös JHL:n keskusjärjestö ja näin myös JHL on mukana osoittamassa mieltä ja kehottaa jäseniään osallistumaan mielenilmaukseen. Mieltään voi ilmaista osallistumalla Rautatientorin tapahtumaan tai poistumalla omalta työpaikaltaan mielenilmauksen ajaksi. Oikeus ilmaista mieltä on työntekijöiden perustuslaillinen oikeus. Huomioithan, että liiton jäsenistä valtion virkamiehet ja kunta-alan viranhaltijat voivat poistua työpaikaltaan vain siinä tapauksessa että jäsenen oma paikallinen yhdistys on tehnyt tästä päätöksen. Jos pidät mahdollisena etyätyösi kuuluu hätätyön piiriin ota yhteyttä luottamusmieheesi, hätätyötä tekevät eivät voi poistua työpaikoilta.

Osallistun mielenilmaisuun, miten toimin?

Mielenilmaisuun lähdettäessä on huolehdittava, että työnantajalle on ilmoitettu asiasta ja että normaaleista työn lopettamistehtävistä on huolehdittu. Mielenilmauksen jälkeen on palattava töihin ennalta laaditun työvuorosuunnitelman mukaisesti. Keskustele asiasta myös työkavereiden kanssa ja kerro mistä on kyse; asiahan on yhteinen. Mielenilmaukseen osallistuminen ei myöskään vaadi liiton jäsenyyttä. Mitään sanktioita ei työpaikalta poistumisesta tule, työnantaja ei myöskään voi kieltää sinua osallistumasta. Palkkaa mielenosoituksen ajata ei työnantajan tarvitse maksaa, eikä liitto korvaa ansionmenetystä. Tiedustele kuitenkin omalta yhdistykseltäsi, korvaavatko he.

Pääkaupunkiseudun liikenne on pysähtynyt lähes täysin koko perjantain, joten kannattaa miettiä tuletko paikalle pyörällä tai vaikka kimppakyydillä. Kyytejä voi huhuilla esimerkiksi täällä muilta JHL:n jäseniltä
JHLn jäsenten kimppakyytejä STOP-mielenosoitukseen

Miksi on tärkeää osallistua?

Emme suostu hallituksen kaavailemiin leikkauksiin, joilla pyritään heikentämään työehtosopimuksia. Työehtosopimukset neuvotellaan työmarkkinajärjestöjen kesken. Nyt sopimuskulttuuri meinataan polkea pakkolain alle. Haluamme että Suomessa jatkossakin tällaiset asiat neuvotellaan, ei sanella. Nyt on siis tärkeää saapua sankoin joukoin paikalle ja marssia ulos työpaikoilta ja näyttää yhteinen voimamme!

Nähdään perjantaina "Nälkä kasvaa, vaikka liksalla pitäis jaksaa"-banderollin alla!

Pääkaupunkiseudun JHL-nuorten puheenjohtaja Tiitta Nieminen, tiitta.nieminen@gmail.com

13.9.2015

Suomi kuntoon pakkotalkoilla

Etelä-Suomen ja Pääkaupunkiseudun JHL nuoret ovat huolissaan hallituksen esittämistä leikkauksista, sillä ne iskevät juuri matalapalkkaisille ja naisvaltaisille aloille. Niillä aloilla ei muutenkaan euroilla juhlita. ”Pääministeri Sipilä pyytää hyvätuloisia vapaaehtoisesti mukaan hyvinvointivaltion pelastamiseen, samalla kun tavallisella työntekijällä ei ole varaa valita. Kiitokseksi yhteistyötarjouksesta hyvätuloiset pistävät päänsä pensaaseen ja hätäisimmät muuttavat jo Portugaliin." Etelä-Suomen JHL nuorten puheenjohtaja Silja Nurmi paheksuu.

Hallituksen kaavaileman yhteiskuntasopimuksen kariutuminen ei Etelä-Suomen ja Pääkaupunkiseudun JHL nuoria yllätä. ”Haluttiin leikata palkansaajalta ja tästä kieltäydyttyä rangaistukseksi leikattaisiin eläkeläisiltä, opiskelijoilta ja lapsilta. Yhteiskuntasopimuksen ehdot tulivat suoraan Etelärannasta EK:n herrojen hummeripöytien ääreltä. Yhteiskuntasopimus kuulosti enemmänkin yhteiskuntakiristykseltä.” Pääkaupunkiseudun JHL nuorten puheenjohtaja Tiitta Nieminen lataa.

Yhteiskuntasopimuksen kariuduttua kuuluisaa tuottavuusloikkaa haetaankin nyt työntekijöiden pussista. Suunnitelmissa on muun muassa lomien lyhennys tuottavuusloikan saavuttamiseksi, vaikka työaikaa pidennettiin juuri eläkeiän nostolla. ”Työajan pidentäminen on työntekijälle suora palkka-ale. Nyt puheissa ovatkin vielä arkipyhien palkat, ylityökorvausten pienentäminen ja sunnuntailisät, jotka muodostavat useille ison osan kuukauden palkasta. Emme voi käsittää, miten pienituloisten palkanalennuksilla saadaan lisää työpaikkoja.” puheenjohtaja Nurmi sanoo.

Talousarvioita laadittaessa Etelä-Suomen ja Pääkaupunkiseudun JHL nuoret vaativat, ettei kaikkia säästöjä revittäisi työntekijöiden selkänahasta. ”Kyllä ay-liikkeeltä perinteistä talkoohenkeä löytyy, mutta palkka-ale ja talkoohenki eivät ole missään määrin sama asia.” puheenjohtajat Nieminen ja Nurmi toteavat.

Lisätiedot:
Pääkaupunkiseudun JHL nuorten puheenjohtaja Tiitta Nieminen, tiitta.nieminen@gmail.com
 Etelä-Suomen JHL nuorten puheenjohtaja Silja Nurmi, silja.nurmi95@gmail.com