1.3.2016

Pääkaupunkiseudun JHL-nuoret ei purematta niele!

Eilen julkaistiin neuvottelutulos niin kutsutusta kilpailukykysopimuksesta. Sopimuksessa julkinen sektori on maksumiehenä; meiltä ollaan viemässä 30% lomarahoista määräajaksi, työeläkemaksuja ollaan siirtämässä työnantajalta työntekijälle 1,2% ja työttömyysturvamaksuja 0,85%, ja työaikaa lisäämässä 24h vuodessa, tämä kaikki aikavälillä 2017-2020. Pääkaupunkiseudun JHL-nuoret ei hyväksy tätä neuvottelutuloksena, tulos ei ole 0 vaan miinusmerkkinen työntekijälle ja plusmerkkinen työnantajalle. Emme usko, että tällä sopimuksella saadaan lisää työpaikkoja, eikä nyt voida tuloksesta puhua vaan tappioiden minimoinnista.

Puheenjohtaja Jarkko Eloranta kommetoi asiaa tiedotteessaan, jossa puoltaa neuvottelutuloksen hyväksymistä.


Keskusjärjestöjen tuoretta neuvottelutulosta pitää verrata maan hallituksen jo kertomaan vaihtoehtoon, Eloranta toteaa. Siinä paketissa ovat pakkolait, paikallisesta sopimisesta määrääminen lakiteitse sekä 1,5 miljardin euron leikkaukset ja veronkorotukset. Näiltä voidaan nyt välttyä.
- Kaikkiin hallituksen toimiin nähden tämä neuvottelutulos on pienempi heikennys.
- On myös hyvin tärkeää, että hallitus ei koske työmarkkinaosapuolten vapaaseen sopimusoikeuteen.
Eloranta teroittaa maan hallitukselle, että julkinen sektori kantaa nyt raskaimman taakan. Hallituksen onkin pidettävä huoli siitä, ettei se huhtikuun kehysriihessään lykkää lisää rasitteita julkiselle sektorille ja sen työntekijöille.
- Jos silloin tulee lisää iskuja, se vaikuttaa väistämättä kielteisesti neuvottelujen kulkuun.

Julkisen sektorin lomarahan leikkaus on tulonsiirtoa yksityisen sektorin kilpailukyvyn parantamiseen, Eloranta korostaa.
- Me jeesaamme nyt vientiä. Kun ajat paranevat, odotamme, että tämä apu korvataan.


Vetoamme nyt JHL:n hallitukseen: Jos tämä on edes mahdollista hyväksyä, niin ei sitä voi purematta niellä! Julkiselle sektorille on korvattava Elorannan mainitsema vetoapu ja sitä ei voida vaan odotella, vaan siitäkin tulee sopia jo nyt. Pääkaupunkiseudun JHL-nuoret vaatii hallitusta esittämään lisäyksiä sopimukseen,lisäyksillä tulisi muuttaa 24h työajanlisäys määräaikaseksi kuten lomaraha leikkaus ja varmistaa että julkisen sektorin työntekijät saavat tästä uurastuksesta palkkion, kun talous kohenee.

”Keskusjärjestöt arvioivat sopimuksen kattavuutta ja hallituksen ilmoittamia sopimuksen syntymistä tukevia toimenpiteitä 1.6.2016, jonka jälkeen ne ilmoittavat kattavuudesta yhteisesti valtioneuvostolle. Jos sopimuksen kattavuus tai hallituksen toimenpiteet eivät ole riittäviä, työ- ja virkaehtosopimusosapuolilla on oikeus irtaantua tekemistään sopimuksen mukaisista ratkaisuista.” (Kilpail
ukykysopismus) Vaadimme myös, että ko. sopimuksen loppulauselmaa tullaan noudattamaan ja vahtimaan, selkäranka ei kestä enää enempää!

Pääkaupunkiseudun JHL-nuoret
Lisätietoja:
Puheenjohtaja Tiitta Nieminen, tiitta.nieminen@gmail.com
Varapuheenjohtaja Joni Turunen, joniturunen@outlook.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti