30.1.2018

MIETTEITÄ AKTIIVIMALLISTA JA TYÖVOIMAPOLITIIKASTA

Hallituksen esityksen mukaan aktiivimallin tavoitteena on työttömien hakeutuminen aiempaa enemmän lyhytkestoisiin sekä osa-aikaisiin työsuhteisiin. Tämän katsotaan ehkäisevän työttömyyden pitkittymistä. (HE 124/2017: 5)

Okei, joo tutkimusten mukaan esimerkiksi määräaikaiset työsuhteet lisäävät mahdollisuutta työllistyä kokoaikaiseksi. (Kauhanen 2005: 212, 216). Kuitenkin joissain tutkimuksissa on noussut esille, että määräaikaisella työllä voi olla negatiivinen vaikutus, koska työnantajat voivat katsoa työntekijän käyneen jo ”seulonnan” muiden työnantajien valikoimaprosessissa. Yhdysvalloissa puolestaan on tehty tutkimuksia, joissa vuokratyön tekemisellä on ollut negatiivisia vaikutuksia työttömien tulevaan työmarkkina-asemaan. Tutkimuksissa määräaikaisen työn tekeminen ei merkittävästi laskenut riskiä joutua työttömäksi verrattuna niihin henkilöihin, jotka pysyivät työttömänä eivätkä ottaneet määräaikaista työsuhdetta vastaan. Toisen vuoden jälkeen määräaikaisen työttömyysriski pieneni 29 prosenttiin, kun taas kolmannen vuoden jälkeen työttömyysriski kasvoi ensimmäistä vuotta suuremmaksi. (Kauhanen 2005: 210-215)

Kaikki ovat kuistenkin olleet yhtä mieltä työllistämispalveluiden lisäämisestä. – Eikö niin? Okei, no onneksi meillä nuorisotakuu, haastatteluja ja epäsuoria yritystukia (palkkatuki ja työkokeilu). Tosiaan työttömällä nuorisotakuun piirissä olevalle tulee tarjota esimerkiksi työpaikkaa kolmen kuukauden sisällä. Nonih vihdoin on mahdollisuus työllistyä! – Eiku mitä ihmettä? Ai ne tarjoaakin työtä, jonka sinä voisit itsekin löytää MOL.fi sivuilta ja johon hakee kaikki muutkin työttömät.. No onneksi voi päästä haastatteluun sitten kertomaan, ettei nyt ihan onnistunut tämän työpaikan saaminen, jota ystävällisesti tarjottiin.

Peli ei ole kuitenkaan vielä menetetty! Vielä voi päästä työkokeiluun tai palkkatuella töihin, huh, vähän jo alkoi kuumottaa.. Kuntouttava työtoiminta on yleisin työllistämistä edistävä palvelu. Näitä oli tarjolla 84 400 kappaletta vuonna 2016. Työkokeilu on toiseksi yleisin palvelu, jota oli yhteensä 62 810 jaksoa vuonna 2016. (HE 124/2017: 9)

Nonih nyt pääsee sitten työelämään kiinni! – Eiku hetkinen? Työllistymistoimella palkatulla työntekijällä on 42% suurempi riski jäädä työllistymistoimen jälkeen työttömäksi verrattuna muihin lähtökohtiin. Tämä selittyy sillä, että nämä työntekijät omaavat heikomman työhistorian ja he päätyvät sellaisiin yrityksiin töihin, joista on suurempi riski päätyä takaisin työttömäksi. Pienemmät yritykset ovat tilastollisesti innokkaimpia ottamaan tukityöllistettäviä. Pienyrittäjät nähtävästi jakavat palkkauksen riskiä valtiovallan kanssa. (Luukkanen 2005: 200-202)

Okei joo, mutta kai sinne pysyvään työsuhteeseen sitten lopulta pääsee?

Määräaikaiset työsuhteet kasvoivat 1980-luvun jälkipuoliskolla 1990-luvun puoliväliin saakka. 2000-luvulla määräaikaisten työsuhteiden osuus on vakiintunut 15-17 prosenttiin. Puolestaan vuokratyön käyttötapa on tullut pysyväksi ilmiöksi, mutta se on vielä tilastoissa suhteellisen pieni osuus työnmuotona. Puolestaan osa-aikaisten työsuhteiden osuus on kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana. Vuonna 2000 osa-aikaisia työntekijöitä oli 12 prosenttia ja vuonna 2013 14 prosenttia kaikista palkansaajista. (Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisu 2015: 11-12). Miksi epätyypilliset työsuhteet suhteutetaan aina kaikkiin palkansaajiin? – No onneksi on muitakin tilastoja.

Avoinna olevista työpaikoista 64 prosenttia oli vuonna 2016 säännöllisiä kokopäivätöitä. Työpaikoista 50 prosenttia oli tarkoitettu yli vuoden kestäviksi. 26 prosenttia oli yli kolmeksi kuukaudeksi, mutta kuitenkin alle vuoden pituisiksi. 2 prosenttia oli kestoltaan alle 11 vuorokautta. (Työ- ja elinkeinoministeriö 2017: 3).

No mut siis tarkoituksenahan olikin mennä osa-aikatöihin ja lyhyempiin työsuhteisiin, eikö? – Mites jos ei pääsekään osa-aikatyöhön tai lyhyempiin työsuhteisiin, mites sitten?

Hallituksen esityksessä nousi esille, miten toimeentulotuki menot voivat kasvaa aktiivimallin myötä. Työttömät siis saattaisivat joutua toimeentulotuen piiriin, mikäli nämä eivät täyttäisi aktiivimallin asettamia aktiivitoimia. (HE 124/2017: 10)

Okei, mutta tämä vaan kannustaa enemmän työnhakuun, eikö?

TTTL (1412/1997) 15 §:n mukaisesti toimeentulotuen määräytymisessä tuloja voidaan ottaa huomioon useampana määräytymisen ajanjaksona. Ansiotulo, joka ei ole vielä ollut tiedossa toimeentulotuesta päättäessä, voidaan ottaa jälkikäteen tulona huomioon, jos toimeentulotukea haetaan seuraavien kahden ensimmäisen kalenterikuukauden aikana, mikäli tämä ei ole kohtuutonta. Periaatteessa tämä tarkoittanee sitä, että useammat työttömät, jotka saavat myös toimeentulotukea, heidän mahdollinen tulonsa katsotaan ylijäämäksi ja se vyörytetään seuraaville kuukausille. Tämä periaatteessa tarkoittaa, ettei työtön saa erityisesti ylimääräistä tuloa, jos tämä vastaanottaa esimerkiksi lyhyen työkeikan, koska tämä tulo vähennetään seuraavasta toimeentulotuesta. Tällä on varmasti suoranaisia innostavia voimia työttömien aktivoitumiseen, koska he eivät hyödy työnteosta rahallisesti, mutta työkokemuksen saaminenhan on se ratkaiseva tekijä. (Huom! 150e tulosuoja on olemassa, 11 §.)

No mut siis työllisyyshän on nyt noussut? – Jotain on siis tehty oikein. – Kyllä näin on! Kansaneläkelaitos antoi lausunnossaan arvion, että aktiivimalli lisää työmäärää 130-260 henkilövuodella. (HE 124/2017: 13). Sitten kun ottaa vielä huomioon kaikki nämä TE-toimiston toteuttamat haastattelut ja muut, niin kyllä työpaikkoja on syntynyt.

No huh sentään, onneksi työpaikkoja on sentään syntynyt.

Mites muuten työttömillä on niin huono maine? – Minä luulin työttömien estävän inflaatiota.

Näin täällä Suomessa.



Lähteet:
HE 124/2017 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta.

Kauhanen, Merja (2005). Pätkätöillä kiinni pysyvään työllisyyteen – kannattaako työttömän ottaa vastaan määräaikaisia töitä? Työttömyys – Taloustieteellisiä puheenvuoroja, 204-2019. Toim. Kari Hämäläinen, Heikki Taimio & Roope Uusitalo. Helsinki: Edita Publishing Oy.


Luukkonen, Antti (2005). Yritysten rekrytoinnit aktiivisen työvoimapolitiikan toimenpiteiltä. Työttömyys – Taloustieteellisiä puheenvuoroja, 189-203. Toim. Kari Hämäläinen, Heikki Taimio & Roope Uusitalo. Helsinki: Edita Publishing Oy.

Työ- ja elinkeinoministeriön julkiasuja (2015). Työvoiman käyttötapojen ja työn tekemisen muotojen muutostrendejä selvittävän ja kehittävän työryhmän loppuraportti. TEM julkaisu 2/2015.

Työ- ja elinkeinoministeriö (2017). Työnvälityksen vuositilastot vuonna 2016. TEM Tilastotiedote 2017/2.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti